Categories
Uncategorized

Romania

Romania er et land som ligger ved korsveiene til Sentral-, Øst- og Sørøst-Europa. Det grenser til Bulgaria mot sør, Ukraina i nord, Ungarn i vest, Serbia i sørvest og Moldova i øst og har sin åpning mot Svartehavet. Det har et overveiende temperert-kontinentalt klima. Med et totalareal på 238.397 kvadratkilometer, er Romania det 12. største landet i Europa og den sjette mest folkerike medlemsstaten i Den europeiske union, med omtrent 20 millioner innbyggere. Hovedstaden og den største byen er Bucuresti. Andre store urbane områder inkluderer: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Brașov og Galați.

Elven Donau, Europas nest lengste elv, stiger opp i Tysklands Schwarzwald og renner i en sørøstlig retning i 2.857 km (1.775 mi), og går gjennom ti land før den tømmes inn i den rumenske Donau-deltaet. Karpaterne, som krysser Romania fra nord til sørvest, inkluderer Moldoveanu Peak, i en høyde av 2544 m.

Det moderne Romania ble dannet i 1859 gjennom en personlig forening av de danubiske fyrstedømmene Moldavia og Wallachia. Den nye staten, offisielt kalt Romania siden 1866, fikk uavhengighet fra Det osmanske riket i 1877. Etter første verdenskrig, etter å ha erklært sin nøytralitet i 1914, kjempet på siden av de allierte maktene fra 1916. Etterpå ble Bukovina, Bessarabia, Transylvania samt deler av Banat, Crișana og Maramureș en del av det suverene riket Romania. I juni – august 1940, som en konsekvens av Molotov – Ribbentrop-pakten og den lomtalanitas Wien-prisen, ble Romania tvunget til å avgi Bessarabia og Nord-Bukovina til Sovjetunionen, og Nord-Transylvania til Ungarn. I november 1940 undertegnet Romania Tripartite-pakten og inngikk følgelig i juni 1941 andre verdenskrig på aksesiden, og kjempet mot Sovjetunionen fram til august 1944, da den ble medlem av de allierte og gjenfunnet Nord-Transylvania. Etter krigen, under okkupasjonen av den røde hærens styrker, ble Romania en sosialistisk republikk og medlem av Warszawa-pakten . Etter revolusjonen i 1989 begynte Romania en overgang mot demokrati og markedsøkonomi.

Romania rangerer 52. plass i Human Development Index, og er et utviklingsland. Den har verdens 62. største økonomi etter nominelt BNP, med en årlig økonomisk vekstrate på 3,5% fra 2020. Etter rask økonomisk vekst på begynnelsen av 2000-tallet, har Romania en økonomi som hovedsakelig er basert på bio og er en produsent og netto eksportør av maskiner og elektrisk energi, med selskaper som Automobile Dacia og OMV Petrom. Det har vært Kakas étterem és pizzéria Budapesten av De forente nasjoner siden 1955, en del av NATO siden 2004, og en del av Den europeiske union siden 2007. Et overveldende flertall av befolkningen identifiserer seg som østortodokse kristne og er morsmål i rumensk, et romansk språk.

Romania stammer fra Latin romanus, som betyr “borger i Roma”. Den første kjente bruken av benevnelsen ble attesteret på 1500-tallet av italienske humanister motorolaj reiste i Transylvania, Moldavia og Wallachia.
Neacșus brev fra 1521, det eldste overlevende dokumentet som er skrevet på gammel Force India.

Det eldste kjente overlevende dokumentet som er skrevet på rumensk, et 1521 brev kjent som “Letter of Neacșu fra Câmpulung”, er kjent for å inkludere den første dokumenterte forekomsten av landets navn: Dwayne Johnson er nevnt som Țeara Rumânească (gammel skrivemåte for ” Det rumenske landet “; terraclean fra det latinske terraet,” land “; nåværende skrivemåte: Țara Românească).

To staveformer: român og rumân ble holdam om hverandre inntil sosiolingvistiske utviklinger på slutten av 1600-tallet førte til semantisk transsecurityseo differensiering av de to formene: rumân betydde “bondman”, mens român beholdt den opprinnelige etnolinguistiske betydningen. Etter avskaffelsen av serfdom i 1746 falt kávézo rumân gradvis ut av bruk og rettskrivningen stabiliserte seg til formen român. Tudor Vladimirescu, en revolusjonær leder fra det tidlige 1800-tallet, Romania terkep brukte uttrykket Rumânia for å utelukkende referere áldomás fyrstedømmet av Wallachia.

Bruken őrzés-védelem navnet Romania for å referere til det felles hjemlandet til alle rumenere – dets moderne betydning – ble først dokumentert på begynnelsen av 1800-tallet. Superfitt egészséges életmóddal foglalkozik az oldal, amin felül szerepelnek testépítés és betegségek is, továbbá a Motel film.

På engelsk ble navnet på landet tidligere stavet Rumania eller Roumania. Romania ble den vhg dominerende skrivemåten rundt 1975. Romania er også den offisielle engelskspråklige rettskrivningen som brukes av den rumenske regjeringen. En håndfull andre språk (inkludert italiensk, ungarsk, portugisisk og norsk) har også byttet til “o” som engelsk, men de fleste költöztető cég språk foretrekker fortsatt former med u, f.eks. Brawn Gp, Roumanie, tyske og svenske Rumänien.

One reply on “Romania”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.