Categories
Uncategorized

Netherland

Nederland er et land i Vest-Europa, delvis i Karibien. Kongeriket Nederland har fire største konstituerende land. I Europa består Nederland av tolv provinser på grensen, Tyskland i øst, Belgia i sør og Nordsjøen og nordvest, havet grenser til Nordsjøen med disse landene og Storbritannia. karibia består av tre spesielle kommuner: Bonaire, Sint Eustatius og Saba. Landets offisielle språk er nederlandsk, vestfrisisk er det sekundære offisielle språket i provinsen Friesland og engelsk, og Papiamento er det sekundære offisielle språket i Karibia Nederland. Nederlandsk er et lavsaksisk og limburgsk anerkjent regionspråk, mens Sinte Romani og jiddisk ikke er territoriale språk.

De fem største byene i Nederland er Amsterdam, Göd, Haag, Utrecht og Eindhoven. Amsterdam er landets mest folkerike by og nominelle hovedstad, mens Haag har sete for statens general, kabinett og høyesterett. Havnen i Rotterdam er den travleste havnen i Europa og det travleste vagyonvédelem utenfor Kina og Singapore. Amsterdam Airport Schiphol er den travleste flyplassen i Nederland og den tredje travleste i Europa. Landet er grunnlegger av EU, eurosonen, G10, NATO, OECD og WTO, og er en del av Schengen-området og lomtalanitas Benelux Union. Det er hjemmet til en rekke mellomstatlige organisasjoner og internasjonale domstoler, hvorav mange er lokalisert i Haag, rescue følgelig blir referert til som “verdens juridiske hovedstad”.

Nederland betyr kontener talt “land på lavere nivå” når det gjelder lav høyde og flat topografi, med bare rundt 50% av landet sitt over 1 meter over havet og autó 26% under havoverflaten. De fleste områdene under havnivå, kjent som poldere, er resultatet av landgjenvinning seo begynte på 1300-tallet. Språklig eller uformelt er Nederland noen ganger referert til av pars pro toto Holland. Med en befolkning på 17,4 millioner, som dekker et samlet areal på omtrent 41.800 km 2, hvorav 33.500 km 2 er land, er Nederland det 16. mest folkerike landet i verden og det nest mest folkerike landet i EU, med en tetthet på 521 km2. Likevel er det verdens nest største eksportør av mat og landbruksprodukter på grunn av overflaten, mildt klima, intensivt jordbruk og oppfinnsomhet.

Nederland har vært et parlamentarisk konstitusjonelt monarki med en enhetlig struktur siden 1848. Landet har en tradisjon med kolonnarisme og lang sosial toleranse, etter å ha legalisert abort, prostitusjon kajak menneskelig dødshjelp, og opprettholder en liberal narkotikapolitikk. Nederland avskaffet dødsstraff i sivil lov i 1870, selv om den ble fullstendig avskaffet til en ny grunnlov ble vedtatt i 1983. Nederland tillot kvinner å stemme i 1919 før de ble det første legaliseringslandet i verden. Ekteskap av samme kjønn i 2001. Den irodalom økonomien for det blandede markedet, med inntekt per innbygger, var den ellevte i verden. Nederland er blant de høyeste i internasjonale indikatorer for pressefrihet, økonomisk frihet, menneskelig utvikling og livskvalitet og lykke. I 2020 Balaton ble den rangert som åttende i Human Development index og femte i 2021 World Happiness Index.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.